Fra skifabrikk til Høgvoll

Da ideen om Høgvoll ble skapt var én ting klart. Beboerne skulle få kjenne på treverkets gode effekter. 

Tidlig i prosessen med Høgvoll ble det etablert dialog og kontakt med Splitkon, et selskap med lang erfaring innen treverk.

– For oss var det var viktig å tenke kortreist og bærekraft, og jobbe med en aktør med lokal tilhørighet. Splitkon har sin produksjon i Modum kommune, og er markedsledende i Norge, forteller Ole Christian Bakås, daglig leder for Høgvoll AS.

Stor kompetanse 

 

Splitkon Limtre ble etablert i 1960, da som en avdeling under skifabrikken Splittkein.

– Splitkon sitter på stor kompetanse innen treverk. De er fremoverlente og en betydelig aktør i moderne treindustri. Høgvoll hadde ikke blitt hva det er i dag uten Splitkon. Vi har hatt en spennende og god dialog som har vært avgjørende for det gode resultatet på Høgvoll, sier Bakås.

Treverkets unike egenskaper sikrer beboerne i leilighetene høy bo-komfort. Dette var en viktig del av strategien tidlig i prosessen, og avgjørende for at Høgvoll ble bygget med massivtre. Også gjestene i byggets kafé i første etasje, og de ansatte i kontorlokalene, nyter godt av treverkets gode kvaliteter.

– Treverket gir et stabilt og godt inneklima ved at det hele tiden tilpasser seg variasjoner i luftfuktighet og temperatur. Dette har vi fått flere gode tilbakemeldinger fra leilighetseierne på, forklarer Bakås.

(f.v.) Ole Christian Bakås, daglig leder for Høgvoll, Helge Kastet, prosjektleder i Splitkon, Helge Ivar Skogstad, kvalitetssjef i Splitkon, Morten Leander Johansen, administrerende direktør i Splitkon, Hans Olav Bakås, styreleder i Høgvoll AS. 

Effektivt og miljøvennlig 


Med presisjon på millimeternivå har Splitkon levert elementer av massivtre som ble heiset på plass på Høgvoll. 

– Med Splitkon sin presisjon fikk vi en effektiv byggeprosess som også er mer miljøvennlig. Tre binder mer CO2 enn hva som brukes i produksjonen, og i tillegg bruker Splitkon kun norsk gran, sier Bakås. 

Treverkets unike egenskaper, i kombinasjon med byggets eget bergvarmeanlegg, gir høy bo-komfort til en rimelig sum. 

– Her slipper man å bekymre seg over høye strømregninger. Bygget produserer kanskje så mye som 80% av all energien bygget trenger via 1,2 kilometer med bergvarmebrønner under bygget, forklarer Bakås. 

Dette betyr store besparelser, både ved at det kun er strømmen ut av stikkontakten i leiligheten beboerne betaler for, og ved at man slipper nettleien. 

– Bergvarme er en av de mest stabile og kostnadseffektive løsningene, legger Bakås til.

Splitkon på besøk hos Høgvoll

– Bygget for fremtiden 


Komfortabelt blir det også ved at man kan parkere i byggets oppvarmede garasjeanlegg og ta heis opp til sin etasje. I alle gulv er det vannbåren varme, og som leilighetseier på Høgvoll har man tilgang på vaktmestertjenester. 

Om sommeren kan man nyte lange, solfylte dager på byggets felles takterrasse. EU sine nye direktiver for boliger er heller ikke noe å bekymre seg over. På Høgvoll kan du flytte rett inn i leiligheter med energiklasse A. 

– Prognosene viser at disse typer bygg vil øke i verdi i årene som kommer. På Høgvoll har vi med andre ord bygget for fremtiden, avslutter Bakås.

Fakta om Høgvoll:

 
  • Høgvoll er organisert som et seksjonssameie 
  • 20 leiligheter og to næringslokaler
  • Seksjonssameier har flere fordeler som kan gjøre dem attraktive for mange boligeiere.
  • Lavere felleskostnader; seksjonssameier har ofte lavere felleskostnader sammenlignet med borettslag siden det ikke er fellesgjeld, og vedlikeholdskostnadener lavere.
  • Eierskap; i et seksjonssameie eier du din egen bolig fullt ut, noe som gir deg større frihet til å gjøre endringer og tilpasninger i boligen din uten å måtte søke om tillatelse fra et styre.
  • Fleksibilitet ved salg; Det er ofte enklere å selge en bolig i et seksjonssameie ettersom det ikke er noen forkjøpsrett, som i borettslag. Dette kan gjøre prosessen raskere og mindre komplisert.
  • Individuelt ansvar; du har ansvar for vedlikeholdet av din egen bolig, noe som kan gi deg bedre kontroll over kostnadene og kvaliteten på vedlikeholdet.
  • Færre restriksjoner; seksjonssameier har ofte færre regler og restriksjoner sammenlignet med borettslag, noe som kan gi deg større frihet i hvordan du bruker og vedlikeholder boligen din.
  • Økonomisk forutsigbarhet; uten fellesgjeld er det mindre risiko for store, uforutsette kostnader knyttet til nedbetaling av lån som kan påvirke felleskostnadene.

Kommunikasjon

Camilla Moen 

Flere blogginnlegg